A kiválasztás szélmalom harca- 1. rész A CV írás buktatói
2012. január 23. írta: Szigeti Nikoletta

A kiválasztás szélmalom harca- 1. rész A CV írás buktatói

 

A kiválasztás szélmalom harca- 1. rész A CV írás buktatói
 
Van az ügyfél, a pályázó és a tanácsadó hármasa. Utópikus képzelgéseimben szélcsendben, madárcsicsergésben eveznek egy csónakban a tengeren, együttes erejüket összehangolva a közös cél felé. S ekkor koppint a fejemre a valóság! Sokszor van vihar, háborog a tenger és még csak nem is egy csónakban ülünk. Középen állva igyekszem csökkenteni a távolságot két idegen között, és ez néha rendkívül nagy feladat.
Mert, hát…nézzük csak a tényeket:
-          Adva van az ügyfél, keres egy tökéletes (természetesen számára tökéletes, szervezetbe, csapatba beilleszthető, mély szakmai, piaci ismerettel felvértezett, alázatos, ám de törtető, ambíciózus) szakembert.
-          Adott általában Magyarország, de leginkább a Föld lakossága, szűkítve a fenti feltételeknek megfelelően
-          Adott a nyomozói vénával megáldott HR tanácsadó, aki igyekszik az igények csökkentése nélkül a kínálatot igazítani a kereslethez.
Természetesen az idő okozta változások függvényében… De ez még nem lehetetlen! Épp ez benne a kihívás!
            Megtalálva a „close to perfect” jelöltet, elönti a motivált tanácsadót- legalábbis engem mindig- a vágy, hogy létrehozza a TÖKÉLETES-t! Mivel gyorstalpaló ívhegesztő tanfolyamot, vagy USGAAP alapismereteket polihisztorság hiányában nem áll módomban oktatni ( és hozzáteszem a szakmaiság az, amiből soha nem éri meg leadni), így hát piaci rálátását, az interjúhelyzet gyakorlását, szakmai előéletének tömör, informatív prezentálását, az önéletrajz letisztultságát, a feszültség csökkentésének hogyanját igyekszem helyesen átadni a kiválasztottnak. Mentesítve így ügyfelemet, hogy elveszítsen egy jó szakembert, csak mert rutintalan álláskereső, s biztosítva a pályázónak a támogató hátteret az álláskereséshez.
 
Kezdjük az elején, miként is néz ki mindez a gyakorlatban:
 
  1. A CV írás buktatói
 
Azzal kezdeném, hogy ÖNéletrajzunk nevéből fakadóan rólunk szól, az egyénről. Vonatkozik ez stílusára, formájára, szövegzetére. Olyan gyakran előforduló, nem evidens megjegyzéseket szeretnék itt tenni, melyek bárki számára hasznosak lehetnek.
 
Személyes adatok
 
  1. Az CV-n kiemelten, jól láthatóan szerepeljen nevünk, és elérhetőségünk (telefonszám, email cím) Érdemes fejlécként feltűntetni, így minden oldalon szerepelni fog.
  2. Lakcímünk, tartózkodási helyünk fontos információ az olvasó számára
  3. Kevésbé fontos azonban, hogy feltüntessük gyermekeink nevét, életkorát, vallási hovatartozásunkat, édesanyánk nevét, stb.
 
Tanulmányok
 
  1. A legmagasabb végzettség mindenképp szerepeljen az önéletrajzban
  2. A releváns képesítések ugyancsak fontosak, de kevésbé fontos itt megemlíteni a gitár tanfolyamot, hacsak nem épp gitároktató pozícióra pályázunk
  3. Az általános iskola megemlítése nem ad többlet információt a HR-es kollégának, hiszen feltételezi a magasabb képesítésekből, hogy ennek elvégzésével sem volt probléma.
 
Szakmai tapasztalatok
 
  1. Tüntessük fel a cég nevét, ahol dolgoztunk illetve a pozíciót, melyet betöltöttünk
  2. Minden esetben részletezzük főbb feladatainkat, vázlatpontokban
  3. Ha pályamódosításra készülünk, érdemes funkcionális önéletrajzot készíteni, melynek sorrendjét nem az időrend fogja meghatározni, hanem a készségek, melyeket birtoklunk: vezetői készség/ nemzetközi tapasztalat/ sales skills
  4. Ne legyen időbeli szakadék a CV-ben, lássa a HR tanácsadó, hogy folyamatos volt a munkavégzés, ha mégsem, tüntessük fel miért nem
 
Számítástechnikai ismeretek
 
  1. Minden releváns program, rendszer ismeretét tüntessük fel, nem tudhatjuk melyik válhat előnyünkre
  2. Olyan tudást ne írjunk bele, amit csak valaha láttunk, vagy „ismertünk olyat, aki ismert olyat, aki használta…”, magunkat és a céget is felesleges köröktől kíméljük meg.
 
Nyelvtudás
 
  1. Tüntessük fel valós nyelvtudásunkat, illetve annak szintjét
  2. Zárójelben szerepeljen, amennyiben ez jelenleg passzív
 
Hobby
 
  1. 3-4 tevékenységet említsünk meg, amely előnyös oldalunkról ad tanúbizonyságot.( Kár hosszú mondatokon át részletezni pókokhoz vagy fegyverekhez fűződő vonzalmunkat)
 
Ezzel szeretném rövidíteni a korábban említett távolságot ügyfelem és a TÖKÉLETES jelölt között. A következő részben az interjú technikákat/ helyzeteket szeretném összegezni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://psycruitment.blog.hu/api/trackback/id/tr433740383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása