Hol a legjobb a munkavállalónak?Költözni vagy maradni?
2014. április 07. írta: Szigeti Nikoletta

Hol a legjobb a munkavállalónak?Költözni vagy maradni?

Összehasonlítás a munkavállalók szemszögéből

 

A REED 2014-es Bérfelmérése segít összehasonlítani a magyar munkavállalók helyzetét és véleményét más nemzetek munkaerő- piaci helyzetével.

  • A magyarok és a lengyelek a legelégedettebbek a felmérés szerint, míg Hongkong és Szingapúr munkavállalóinak kis százaléka tudja azt mondani, elégedett jelenlegi pozíciójával.
  • Ennek ellenére a lengyelek és a törökök a legaktívabb álláskeresők, bár a cseh és a magyar vállalatok sem lehetnek nyugodtak.
  • Kína és Szingapúr munkavállalói a legbiztosabbak abban, hogy pozíciójukat meg tudják tartani és stabil helyzete van a munkavállalóknak a szervezetben. Amennyire biztosak ők ebben, a magyar, lengyel és cseh munkaerő épp annyira éli meg a bizonytalanságot e tekintetben.

Hogy mire költenek a vállalatok a munkaerő megtartása érdekében?

  • Magyarországon leginkább trainigre, szórakoztatásra és bónusz fizetésre.
  • Lengyelországban is a training szerepel az első helyen, második a bónusz és csak ezután jöhet a szórakozás.
  • Csehország is a tréninget tartja a legfontosabbnak, de ugyanolyan mértékben szán fizetésemelésre és bónuszra is.
  • Ezzel szemben Hongkong és Szingapúr a fizetésemelés helyezi az első helyre, majd hasonló mértékben költenek trainingre és bónuszra.

Míg a magyar, lengyel és cseh vezetők kb fele aggódik amiatt, hogy a tehetségek elhagyják a vállalatot, az ázsiai országokban ez 70% feletti értékig rúg. Érdekes képet mutat, ha a korábban említett munkavállalói elégedettséget is hozzátesszük az eredményekhez. Hongkongban és Szingapúrban valóban van ok az aggodalomra, mégsem keresnek olyan nagy százalékban új munkahelyet, mint mi vagy akár a lengyelek. Itt már érdemes elgondolkozni azon, vajon a kompenzációs stratégia a magyarázat, vagy inkább az, hogy Ázsiában nagyobb lehetőség van a belső előléptetésekre. Mivel nagyobb energiát fektetnek erre a területre valószínűleg a munkavállalók előtt egy tisztán látható karrierút áll, s bár elégedetlenek jelenlegi pozíciójukban, látják a következő lépést, így nem néznek új lehetőség után. Természetesen ennek lehetnek iparági akadályai hazánkban, illetve az is tény, hogy a kisebb méretű vállalatok nem feltétlenül tudnak folyamatos előrejutást garantálni.

 A felmérés részletes eredményeihez katt ide:



A bejegyzés trackback címe:

https://psycruitment.blog.hu/api/trackback/id/tr395875516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása